Els exportadors d'avellana : el cas dels Carnicer / Eduard Arnal i Boada
Arnal i Boada, EduardEn:
Butlletí del Centre d'Estudis Selvatans. La Selva del Camp. segona època, núm. 8 (2014) , p. 11-33 (
Articles)
Bibliografia. Notes a peu de pàgina.
Fins a finals del segle XIX l'agricultura del Camp de Tarragona s'havia centrat en la vinya i Reus era un dels grans mercats mundials de vi i aiguardent. Amb la crisi de la fil·loxera, però, se substituïren les vinyes del Camp majoritàriament per avellaners i s'impulsà la comercialització, fins llavors secundària de la fruita seca. Exportadors i corredors utilitzaren els canals comercials que prèviament serivern pel vi i aprofitaren les possibilitats comercials d'un producte amb una creixent demanda internacional. En el present article s'analitza la figura dels exportadors privats en base a la història dels Carnicer, tres generacions d'exportadors vinculats a la Selva del Camp. A partir del seu exemple es pot comprendre quina fou, al llarg del segle XX, la importància d'aquest figura a l'hora de comercialitzar l'avellana i de com a la dècada de 1980 el model comercial basat en exportadors privats quedà obsolet.